Naix El VAM!
Les promotores musicals valencianes creen una associació professional per a difondre el treball dels seus músics
El Mercat de Música Viva de Vic (Barcelona) ha acollit la presentació d’aquest nou col·lectiu
Es tracta de la primera plataforma professional que naix amb la intenció de donar major visibilitat a la música en valencià a nivell local, estatal i internacional
València – Vic (16-setembre-2011).- Cinc de les empreses de management musical més rellevants del País Valencià han decidit unir-se en una nova associació professional per a donar una millor visibilitat i difusió a la música expressada en valencià.
Es tracta d’una iniciativa que respon al nom de Valencian Music Association (Vam!) i que pretén servir de plataforma divulgativa no tan sols a l’àmbit local, sinó també a nivell estatal i internacional.
La presentació d’aquest nou col·lectiu professional ha tingut lloc hui divendres al Mercat de Música Viva de Vic (Barcelona), una de les grans fires musicals professionals del sud d’Europa que durant aquestos dies celebra la seua 23ª edició.
A la presentació han assistit els responsables de les cinc empreses valencianes implicades: La casa calba, Més de mil, Metrònom, Pro21 i Suport produccions. Totes elles representen a alguns dels artistes valencians que major projecció tenen en l’actualitat, entre els quals es troben Òscar Briz, Verdcel, Mara Aranda, Miquel Gil, La gossa sorda, Senior i el cor brutal, Rapsodes, Pau Alabajos, Soul atac o Naia, entre molts altres.
“Pensem que la música en valencià travessa un dels millors moments de la seua història”, ha manifestat Lluís Óscar Garcia, gerent de la productora castellonenca Metrònom i portaveu del col·lectiu, “i considerem que un treball conjunt i coordinat ajudarà a conéixer i a valorar millor la qualitat i varietat dels nostres artistes.”
“Malgrat la situació de crisi que travessem actualment i el poc de cas institucional que hem rebut fins ara”, ha comentat Joan Gregori Maria, responsable de la valenciana Pro21, “estem convençuts que paga la pena unir esforços i continuar apostant perquè la nostra música continue creixent i puga ser apreciada arreu del món.”
En efecte, aquesta iniciativa pretén paliar una situació d’oblit i marginació que aquestos músics han sofert per part de les institucions valencianes, una situació que “tard o d’hora deurà solucionar-se”, han comentat els portaveus, “car no té cap lògica que l’administració autonòmica visca d’esquenes a la seua pròpia realitat musical i cultural”.
En aquest sentit, Joan G. Maria ha subratllat que “l’associació desenvoluparà estratègies que permeten millorar la comunicació amb les administracions i els responsables públics. Es tracta d’un sector emergent que, a més del valor cultural, contribueix decisivament a dinamitzar l’economia, la industria i la societat. Proporciona centenars de llocs de treball i mobilitza nombrosos sectors productius. També dóna imatge i prestigi, i nosaltres volem posar-lo en valor.” ha declarat.
Una associació professional
Entre els objectius principals i immediats d’aquesta nova entitat professional figuren la creació d’una marca de qualitat de la música feta al País Valencià, així com l’estudi i millora de les estratègies de promoció i projecció dels artistes a l’àmbit local, estatal i internacional.
La Vam! es plantetja també com un espai d’encontre, debat i formació, un lloc que puga servir per a consolidar la professionalització i el creixement d’aquest sector emergent que els darrers anys ha experimentat un desenvolupament espectacular.
Entre els objectius a mig termini està la creació d’una fira professional al territori valencià, el foment de la participació en fires a nivell estatal i internacional, o l’assessorament legal i tècnic que permeta consolidar professionalment el sector.
Des de fa uns anys, la música al País Valencià expressada en llengua pròpia viu un moment d’efervescència creativa de gran intensitat, un periode que ha donat tota una generació de grups i creadors que es caracteritzen per l’amplia varietat d’estils que interpreten: pop, rock, cançó d’autor, electrònica, folk, etc, però la situació de vulnerabilitat i precarietat en què es troben sovint els músics, no permet valorar bé la seua importància. El propòsit de la Vam! serà sumar esforços i crear sinèrgies que permeten millorar aquesta situació.