Fira Trovam! 2017 de Castelló: el punt de trobada musical en la Comunitat Valenciana
La cinquena edició de la Fira Valenciana de la Música, Trovam! – Pro Weekend es va presentar el dimarts, 11 de julio, al Menador Espai Cultural de Castelló. El certamen se celebrarà entre els dies 9 i 12 de novembre a diversos espais de la capital de La Plana.
L’acte ha comptat amb la presència de Verònica Ruiz, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló; Marga Landete, directora adjunta de Música de l’Institut Valencià de Cultura (IVC); Vicent Sales, vicepresident de la Diputació de Castelló i diputat de Cultura; Alfons Ribes, director territorial de l’IVC a Castelló; Joan Gregori Maria, director de la Fira Trovam! – Pro Weekend; i Miguel Ángel Borja, co-director del Pro Weekend.
La Fira Valenciana de la Música
Des de l’any 2013, les entitats organitzadores d’aquest esdeveniment han col·laborat per tal d’implementar els seus objectius fundacionals: donar a conéixer la vitalitat de la música valenciana i servir de lloc de trobada per a professionals del sector. En la seua edició 2017, el Trovam! es vol consolidar com el certamen professional més important de la indústria musical al País Valencià. Per tal d’aconseguir-ho, se celebraran actuacions en directe, debats i conferències, amb una destacada presència de tots els agents que formen part de la cadena de valor musical. D’aquesta manera, es pretén fer de la música un dels elements clau en el desenvolupament social, cultural i econòmic dels valencians i revertir, així, el retard respecte a altres territoris.
La programació musical
Més de 40 artistes formaran part de l’oferta musical que ocuparà diversos espais públics de la ciutat. Una vegada més, el centre neuràlgic dels concerts i de les activitats professionals serà l’Auditori de Castelló. Tanmateix, el Teatre Principal, la Plaça Major, la Plaça de Santa Clara i l’Hort dels Corders acolliran diversos espectacles per fer de la música el principal dinamitzador de la localitat durant quatre dies. A més, la Fira es complementarà amb altres esdeveniments culturals de la ciutat, com ara les trobades de muixerangues, de dolçainers i tabaleters, la fira del llibre, etc.
Entre els artistes ja confirmats, hi destaca la presència de Maria del Mar Bonet, que enguany celebra “50 anys d’escenaris”. L’artista mallorquina festejarà aquesta important efemèride amb una gira internacional que també passarà per Castelló. El públic podrà gaudir amb un recull dels temes més emblemàtics de la cantant.
Els Amics de les Arts, amb la presentació del disc Un estrany poder, i el vocalista uruguaià Jorge Drexler, que publicarà un nou treball al setembre, formen part dels primers caps de cartell confirmats. També hi seran Maria Arnal i Marcel Bagés, SES, Niña Coyote eta Chico Tornado, Buhos, Pavvla i Marion Harper.
Com no podia ser d’altra manera, els artistes valencians tindran una presència destacada als escenaris de la Fira. El Diluvi, Soledad Vélez, Musicants, Mueveloreina, Verdcel, Funkiwis, Las Víctimas Civiles, Alberto Montero, Nadia Sheikh, Urbàlia Rurana, Skizophonic o Sacromonte són algunes de les propostes que es podran assaborir al certamen.
Finalment, la programació es completarà amb els cantants i grups seleccionats entre tots els projectes presentats a l’organització del Trovam! des del 12 de maig i fins al passat 18 de juny. Una iniciativa oberta a intèrprets del País Valencià i de fora del territori de tots els estils.
En aquesta edició, la intenció de la Fira és apostar per un model plurilingüe on el valencià es mantinga com a llengua vehicular i, a més, hi tinga cabuda la música en castellà, anglès, i altres llengües com el gallec i el basc.
Les activitats professionals
Representants d’institucions valencianes, membres d’associacions professionals, altres fires del sector, periodistes, creadors, agents culturals i moviments cívics del País Valencià estan cridats a participar al Trovam! 2017 per tal d’abordar assumptes molt importants per al futur del sector. Entre les principals qüestions que es plantejaran als debats i conferències cal mencionar: les inèrcies entre les polítiques institucionals, les polítiques privades i el tercer sector; els nous agents culturals; la comunicació i el màrqueting (music analythics, big data i CRM); el present i futur dels festivals; els drets laborals dels músics; la perspectiva de gènere i l’empoderament de les dones creatives; les music cities; la internacionalització i el finançament de projectes musicals; les start-ups; etc.
Dins d’aquest marc professional se convocaran reunions dels diferents àmbits que composen el sector musical. Hi haurà trobades de programadors del Circuit de l’IVC, de la MECUV, de promotors i editors musicals, etc.
A més a més, les jornades professionals serviran per a presentar la Coordinadora de fires musicals (de la qual formen part els certàmens de Vic, Manresa, Balears i el Trovam!), donar difusió als estudis acadèmics sobre el sector, i conèixer l’Observatori Valencià de Música (OVM). La programació completa serà donada a conéixer després de l’estiu.
Per segon any consecutiu, el Trovam! i el Pro Weekend continuran treballaran colze a colze per a oferir les propostes musicals emergents més atractives en format showcase i, també, en l’organització dels encontres professionals que tindran lloc a l’Auditori de Castelló.
La Fira Valenciana de la Música Trovam! – Pro Weekend forma part del Pla Estratègic ‘Fes Cultura’ impulsat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport (GVA). Està coorganitzada entre l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Castelló i la Valencian Music Association (VAM!). Així mateix, compta amb la col·laboració de la Diputació de València, l’Agència Valenciana de Turisme, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i altres organismes valencians. També hi són presents la Fira Mediterrània de Manresa, el Mercat de Música Viva de Vic, la Fira B! de les Illes Balears i el Col·lectiu Ovidi Montllor. Per últim, hi participen l’Associació de Promotors de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV), l’Associació Valenciana de Sales de Música en Directe (En Viu!) i el col·lectiu d’Editors Musicals Valencians Associats (EMVA).